
Klus (bijna) geklaard, tijd om te oogsten in een blog. Voor de afronding van het programma van
Sociaal Werk Versterkt zijn Sibrenne Wagenaar en ik gevraagd om een ‘werkvormenboek’ te maken dat uitgaat van het ontwikkelde beroepscompetentieprofiel voor de sociaal werker. Wat sociaal werkers kunnen gebruiken om hun, voor herregistratie benodigde, reflectie- en ontwikkelactiviteiten vorm en inhoud te geven.
Wij hebben hiervoor een aantal uitgangspunten op een rij gezet:
- Een online ontwikkelplatform in plaats van papieren ‘werkvormenboek’.
- Praten over ‘beter worden in je werk’ in plaats van over ‘leren’.
- Zowel in je eentje aan de slag kunnen als (online) met anderen kunnen uitwisselen.
- Aanbieden van een brede diversiteit aan leervormen, geinspireerd door de 5 moments of need.
- Te gebruiken voor zowel net startende als zeer ervaren sociaal werkers
Wat hebben we gedaan?
Bij 34 professionals hebben we
praktijksituaties opgehaald waarvan zij aangaven dat zij daar mee worstelden. Deze hebben we geclusterd en als voorbeeld ondergebracht in de competenties uit het beroepsprofiel.
Bij de praktijksituaties hebben we mogelijke
onderliggende leervragen gezet: heeft de worsteling te maken met een kennistekort? Een vaardigheidstekort? Wil je het vraagstuk verder onderzoeken? Wil je experimenteren met een andere aanpak?
Met een stappenplan leren de sociaal werkers uit hun eigen lastige casuïstiek leervragen te formuleren.
Voor elk type leervraag noemen we een scala
van mogelijke activiteiten die sociaal werkers zoveel mogelijk tijdens hun werk kunnen oppakken. Waarbij we hen uitnodigen om de leervraag zo breed mogelijk aan te pakken; dus niet alleen oefenen om een vaardigheid onder de knie te krijgen, maar ook een plan maken om in het werk te experimenteren en vervolgens alleen of met collega’s te reflecteren op het effect van het nieuwe gedrag. En bijvoorbeeld je vraag online aan collega’s in het land voor te leggen op een al bestaand
online platform voor sociaal werkers.
Met
10 jobaids bieden we daarbij extra ondersteuning, denk aan: hoe houd je de flow in intervisie, hoe maak je van een voornemen een gewoonte, hoe benut je je (online) netwerken, hoe ontwerp je een experiment, hoe krijg ik collega’s mee?
Wat is het geworden?
https://lereninsociaalwerk.nl/
Wat zijn onze geleerde lessen?
Als je met professionals praat over hun werk, hun vraagstukken en mogelijke aanpakken dan ontstaan boeiende gesprekken en begint het leren. We kregen in zeer korte tijd voldoende casuïstiek om mee te werken en in 2 webinars deden en dachten 14 professionals actief mee over onderliggende leervragen en leeractiviteiten bij hun ingebrachte casussen.
Professionals ervaren werkdruk en gunnen zich weinig tot geen tijd om te reflecteren op hun werk en hun handelen. Een online platform en jobaids die over dit vraagstuk alleen aanbieden zal niet gaan werken. Leren en reflecteren op het werk vraagt discipline, een teamgerichte aanpak en ondersteuning door het management. Het wordt de kunst om dat te oppakken in organisaties. Wij geven daar tips en handvatten voor, maar het vraagt van mensen in organisaties tijd en aandacht om het te gaan doen.
Leren op je werk gaat steeds over een keten van leeractiviteiten, gericht op vraagstukken uit het werk. Maaike Endedijk heeft daar interessant
onderzoek naar gedaan. En van haar leerden wij (weer) hoe belangrijk het is om te denken in opeenvolgende (leer)activiteiten, waarbij het volgen van een training geen vies woord is. Maar dat je vervolgens wel met het geleerde moet experimenteren of eens verder in gesprek kan gaan met een ervaren collega.
Sibrenne Wagenaar schreef een
vervolg op dit blog over het wenkend perspectief dat we voor ogen hebben met een dergelijk online platform.
Reactie toevoegen